Jump to content
Eternal Lands Official Forums
Sign in to follow this  
Guest Rob

Crash on login - out of ideas

Recommended Posts

Guest Rob

Hello everyone!

 

I played EL for years, and now I'm using another PC. It's not working on it.

I have downloaded the installation from the EL site today.

EL crashes when I try to login. I read many forum topics about this issue, but none of those helped. This is why I created a new one.

 

PC specs:

OS: Windows XP Professional, Service Pack 3

Graphics Card: ATI RADEON 9800 PRO

OpenGL Version: 6.14.10.9026

Direct3D Version: 6.14.10.0647

 

 

I tried the following:

-graphics driver updated

-the problem with atioglxx.dll is solved

-uninstalled and reinstalled EL

-I have checked the Poor Man option, and also the ATI bug option

-the 'Use animation program' is unchecked

 

EL starts always in full screen mode, even if I change the el.ini file. It also shows me the rules at each startup, like each startup is the first one...

It looks like that EL doesn't even read the file.

On the EL login screen is no background. It's only white.

 

Here's the main.log:

[13:42:38, engine/logging.cpp:310] Log started at: 12/22/12 13:42:38 E. Europe Standard Time

[13:42:38, engine/logging.cpp:313] version: 1.9.3

[13:42:42, servers.c:62] Error: Server profile not found in servers.lst for server: Lands\el.exe". Failover to server: main.

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'server_address = game.eternal-lands.com', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'server_port = 2001', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_vertex_array = 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_mipmaps = 0', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'text_filter_replace = smeg', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'compass_north = 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'near_plane= 0.1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'transparency_resolution_fix= 0', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'dim_sounds_on_rain= 0', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'anisotropic_filter= 2', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'render_skeleton= 0', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'render_mesh= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_display_actors= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_actor_bbox_check= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_render_mesh_shader= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_set_transformation_buffers= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_build_actor_bounding_box= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_model_attach_and_detach_mesh= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_render_attached_meshs= 1', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'use_ext_gpu_program_parameters= 0', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'skybox_update_every_frame= 0', type 2

[13:42:42, elconfig.c:1483] Warning: Can't find var 'seconds_between_shadows_updates= 10', type 2

[13:42:42, io/elpathwrapper.c:664] Warning: Didn't find your data_dir, using the current directory instead. Please correct this in your el.ini . Given data_dir was: "c:\Program Files\Eternal Lands\". Using "D:\ADirectory Name\Eternal Lands".

[13:42:48, gl_init.c:388] Error: Hmm... This mode seems to fall back in software 'acceleration'.

Trying to disable the stencil buffer.

[13:42:55, gl_init.c:416] Error: Hmm... No luck without a stencil buffer either...

Let's try one more thing...

[13:43:02, gl_init.c:446] Error: Damn, it seems that you are out of luck, we are in the software mode now, so the game will be veeeeery slow. If you DO have a 3D accelerated card, try to update your OpenGl drivers...

[13:43:15, elconfig.c:1394] Error: Language changed, was [en] now [en]

[13:43:41, loading_win.c:163] Error: take_snapshot: 163 glReadBuffer(GL_BACK) problem.

[13:43:41, loading_win.c:169] Error: take_snapshot: 169 texture problem.

 

Thank you for your help in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

The log indicates a graphic driver problem, EL doesn't really find a usable OpenGL (even though you listed OpenGL in your post), which is also the reason for the full-screen display, as it can't switch to a windowed mode.

Are these the current drivers from the ATI website?

A quick google check showed lots of OpenGL problems with the ATI RADEON 9800 PRO, maybe you find there a solution...

Edited by Sir_Odie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Rob

Problem solved. I write the solution, and hope this will help someone with the same / similar problem as mine.

I have uninstalled the latest driver and then I have installed an older one, it's version is 3.4.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×